Workshops
Op de vrijdagmiddag van het PaasCongres 2023 zijn twee workshoprondes. In het aanmeldformulier kunt u uw voorkeur (top 4) voor de workshops aangeven. Op basis van uw voorkeur wordt vervolgens een indeling gemaakt. Hieronder vindt u een korte omschrijving van de verschillende workshops die worden gegeven.
Technologie
Thijs Pepping
Hoe ziet een wenselijke en waarschijnlijke toekomst eruit en in hoeverre willen we dat bepalen? Welke technologieën spelen hierbij een rol en in hoeverre willen we die gebruiken? In deze workshop wil Thijs Pepping, Trend Analist in het domein van nieuwe technologie, ons een framework leren om een wenselijke en waarschijnlijke toekomst te creëren.
Geopolitiek
Matthijs Langeraar
In het nieuws worden we constant herinnerd aan de wereldwijde politiek. Spanningen met wereldmacht China, de Europese Unie die nieuwe wetten maakt en, uiteraard niet te vergeten, oorlogen in bijv. Oekraïne. Econoom en theoloog Matthijs Langeraar wil ons meenemen in zijn beeld van de geopolitiek en wat dit betekent voor de toekomst van de wereld.
International Justice Mission
IJM
Onze tijd is niet vrij van grote kwaden als mensenhandel, machtsmisbruik en slavernij. International Justice Mission (IJM) heeft als doel om mensen in armoede te beschermen tegen deze kwaden. Hoe maken zij de toekomst beter voor de mensen die zichzelf niet kunnen beschermen? Dat legt IJM uit in deze workshop.
Kernenergie
Wim Turkenburg
Tegenwoordig is kernenergie veel in het nieuws. Is kernenergie nodig en wenselijk? Hier gaat emeritus hoogleraar Wim Turkenburg, gespecialiseerd in kernenergie, in deze workshop op in. Daarbij komen diverse reactor technieken aan bod en worden er bijvoorbeeld verschillen besproken tussen grote, commercieel verkrijgbare reactoren en SMR’s (small modular reactors, zoals de thoriumreactor) die in ontwikkeling zijn.
Redesigning deltas
Chris Zevenbergen
Hoe houden wij de Nederlandse delta in de toekomst veilig en leefbaar? Moeten we de rivieren en de zee vrij spel geven en ons terugtrekken in verdichte metropolen? Kunnen we de natuur de vrijheid geven om te bufferen in tijden van overvloed en schaarste? In het kader van de Redesigning Deltas beweging zijn vernieuwende ontwerpen voor 5 regio’s in Nederland gemaakt. Chris Zevenbergen, hoogleraar Delta Urbanism laat ons zien hoe de toekomst van onze delta’s eruit kan komen te zien door middel van deze ontwerpen.
Ruimtetechnologie
Nederlandse Ruimtevaartorganisatie
De Nederlandse Ruimtevaartorganisatie (Netherlands Space Office; NSO) houdt zich bezig met het nationale ruimtevaartbeleid. De NSO richt zich voornamelijk op ruimtetechnologie zoals data verkrijgen met behulp van satellieten. Met NSO gaan we het in deze workshop hebben over het gebruik van satellietdata in vraagstukken over de toekomst. Hoe kunnen we dit bijvoorbeeld gebruiken bij het aanpakken van klimaatverandering, luchtkwaliteit en veiligheid?
Duurzame leefomgeving
Marcel de Ruiter
Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten er radicaal andere keuzes worden gemaakt. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor veel materiaalgebruik en CO2 uitstoot, dus de bouw is een sector die aanzienlijk kan bijdragen in de opgave naar duurzame samenleving. In deze workshop neemt Marcel de Ruiter, manager duurzaamheid en innovatie bij VanWonen, je graag mee op reis naar duurzame leefomgevingen voor gelukkige gezonde toekomstige generaties. Op reis naar een beloofd land?!
Christelijke hoop
Jan van der Stoep
Klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit kunnen tot pessimistische of zelfs depressieve gevoelens leiden. Het christelijk geloof leert dat we dat we hoop en verwachting mogen hebben. Wat betekent christelijke hoop? Hoe kan dit helpen om op een ontspannen manier met de aarde om te gaan, zonder in een goedkoop optimisme verzeild te raken? Over deze vragen gaat Jan van der Stoep, bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie, samen met ons nadenken tijdens de workshop.
Koninklijke Landmacht
Frederik Lap
De Landmacht is beslissend en onmisbaar voor het eindresultaat van conflicten in een snel veranderende wereld. Daarom nemen ze verschillende maatregelen om te investeren in een toekomstbestendige Landmacht, die voortdurend in ontwikkeling is en een open karakter heeft. In deze workshop vertelt majoor Frederik Lap, hoofd logistiek van een geniebataljon bij de landmacht, hoe zij zorgen voor inzetbare eenheden en effectieve capaciteiten, om zo hun rol te vervullen en te voorzien in vrede, vrijheid en veiligheid.
Grenzen aan innovatie?
Janwillem Liebrand
Er wordt tegenwoordig vaak gedacht dat met de juiste innovaties, een duurzame toekomst mogelijk is binnen de ecologische grenzen van de aarde. Daarmee worden ingenieurs en hun technologische innovaties op een voetstuk geplaatst. Janwillem Liebrand, Irrigate ingenieur en universitair docent International Development Studies, laat zien waar deze manier van denken toe kan leiden. Daarnaast bespreekt hij hoe wij kunnen leren om met een alternatieve, feministische en dekoloniale blik naar “technologie” te kijken.
Effectief altruïsme
Clement Bijl
De wereld zit vol met morele dilemma’s en we komen ze overal tegen. In deze workshop gaan we samen met Clement Bijl, afgestudeerd MSc Cell and Molecular Biology en werkend bij NIVIP (Nederlands Instituut voor Vectoren, Invasieve planten en Plantgezondheid), de confrontatie aan met een aantal moeilijke vraagstukken van deze tijd. Aan de hand van morele dilemma’s, worden we uitgedaagd om over onze keuzes na te denken en onze morele ambitie te vergroten. De vraag die centraal staat: Hoe kunnen we zo effectief mogelijk goed doen?
Gezonde Bijbelse voeding
Mirjam Knol
In de Bijbel wordt veel gesproken over voeding en landbouw. Kunnen we hieruit iets leren over duurzame en gezonde voeding, voor nu en voor de toekomst? In deze workshop ontdekken we met Mirjam Knol, Natuurvoedingsdeskundige, vanuit een Bijbels perspectief hoe wij gezond en duurzaam kunnen leven. We leren wat wij nodig hebben en hoe we tegelijkertijd de aarde zo goed mogelijk door kunnen geven aan de volgende generaties.