by Bastiaan Grauss Bastiaan Grauss
Paascongres 2023

Introductie Thema: “Op de Toekomst!”

Bastiaan Grauss

Amicae amicique,

Hoe kijkt u naar de toekomst? Als ik dit vraag aan mijn medestudent krijg ik gemengde antwoorden. Op korte termijn is er veel om naar uit te kijken, dan ben ik jarig, dan ga ik op vakantie, dan is het paascongres. Maar hoe breder de vraag wordt, hoe negatiever het antwoord lijkt te worden. Dan komen er zaken als klimaatverandering en oorlogen om de hoek kijken en probeer daar maar eens positief naar te kijken. Een manier om daar mee om te gaan kan zijn de problemen te negeren, door bijvoorbeeld niet meer naar het nieuws te kijken. Ook zijn er mensen die in een haast naïef positivisme terechtkomen: ‘ik weet niet hoe, maar het zal vast wel goed komen’.

Ik geloof dat er een betere manier is om naar de toekomst te kijken. Allereerst, kunnen we de uitdagingen van de toekomst als academici bestuderen en zien voor wat het is. Want, zijn we niet student om dat te doen? Dat betekent niet dat we problemen moeten onderschatten, want er zijn wel degelijk serieuze problemen in de wereld. Maar zijn die grote problemen nou wel echt zo onoplosbaar als ze lijken?

Wat misschien nog belangrijker is, is het kijken naar nieuwe mogelijkheden die de toekomst ons brengt. Wat kunnen we allemaal bereiken met kunstmatige intelligentie? Is er leven mogelijk op mars? Hoe lang kunnen we als mens leven over 100 jaar? Wat voor ingenieuze initiatieven liggen op tafel om klimaatverandering tegen te gaan?

Tijdens dit paascongres willen we u het gereedschap geven om u te laten kiezen. Hoe kijkt u na dit weekend naar de toekomst? Wij gaan u laten zien waarom wij ondanks alle problemen van de dag nog steeds proosten ‘Op de toekomst!’

Bastiaan Grauss, namens de PaCo-in

Bekijk ook deze artikelen eens!